Manglende interesse, eller manglende forståelse?

Hver gang jeg hører noen si at kunst og kultur ikke interesserer de, er det som lyden av isopor mot et vindu, og jeg undres. Undres fordi det er en skjærende lyd til den setningen, som om det er knyttet noe mer til det enn bare manglende interesse.

Før gruet jeg meg alltid litt hver gang jeg skulle se en teaterforestilling sammen med den nye skuespillerkjæresten min- som jeg virkelig håpet ikke ville gjennomskue den kvasintellektuelle siden av meg. En side som egentlig ikke oppsto før amor traff meg. Jeg følte på usikkerheten som traff meg i møtet med et verk, om det var på et galleri, en danseforestilling eller i teateret, var som jeg manglet de rette preferansene.

På et tidspunkt sluttet jeg å google teateranmeldelser i pausen. Husker ikke helt hvorfor, men det var som en angst som slapp. Dette ble et vendepunkt i min lyst og nysgjerrighet i møte med kunst, og kanskje til og med det ukjente.

”Kunst for noen, og det fanger ikke meg” skriver Berby i sitt blogginnlegg http://tiny.cc/zm9ejy. Hun refererer til avantgardisten Duchamps pissoar, som nettopp hadde til hensikt å sprenge kunstbegrepet, slik at det sluttet å eksistere et gap mellom såkalt høykunst og lavkunst. Om Hofstad Berby hadde kjennskap til dadaismens forakt for det borgerlige samfunn, ville pissoaret interessert henne mer, eller er hun rett og slett feil publikum?

Som barn husker jeg at det ved frokostbordet var høytlesning fra Morgenbladet, diskusjoner og diverse bruk av ulike kulturtilbud. Det tok meg bare litt tid å forstå at disse referansene jeg hadde fått kunne brukes som dekodere i møtet med kunst og kultur. I dag mener jeg at dekodere og innsikt ikke i seg selv er vesentlig for å skjønne en forestilling eller en utstilling, for poenget er ikke å møte kunst på sammenlignbare premisser for tolkning, selv om det uten tvil kan gi en dypere mening. Det er ikke mer enn to uker siden ble jeg med min arkitektvenn Axel på åpningen av Tobias Alexander Danielsson første separatutstilling The lines that defines på Soft galleri. Utstillingen som forøvrig kan sees frem til 12. Mars vises en rekke skulpturer som blir innrammet av en nettkonstruksjon som skal vise kropp og bevegelse i dialog med rommet. Og der falt jeg av,, helt til Axel påpekte av materialene brukt i utstillingen var armeringsjernet K2157, nøyaktig den typen han hadde brukt i byggingen av det nye loftet mitt. Hah, det var ikke mer som skulle til for at jeg så hele kunstverket med nye øyne. For få sekunder siden var det et flatt og enkelt materiale, ble for mine øyne nå fargesprakende og fantasifulle vinduer, små rom med lek og glede i.

Møtet med kunsten er personlig, og i møtet med kunst, speiler man seg i sine egne erfaringer. Om man har dette som første og eneste referansepunkt, trenger du ikke å få en dårligere opplevelse av den grunn. Husk: noens skulptur er andres armeringsjern.

skjermbilde-2017-02-23-kl-09-39-01

Bilde: Ingrid Bredvold

Kilde:

Berby, (2017, 22.februar) Interessen må være der. Hentet fra  https://publikunstutvikling.wordpress.com/2017/02/22/interessen-ma-vaere-der/

http://www.softgalleri.no

2 tanker på “Manglende interesse, eller manglende forståelse?

  1. Det første som slår meg når jeg leser dette innlegget, er at du formidler på en levende og personlig måte. Som leser blir man dratt med inn i dine tanker om problemstillingen, noe som gjør innlegget enkelt og interessant å lese. Du forteller blant annet om et vendepunkt i din interesse for kunst, og bruker et konkret eksempel fra en omtale av ”pissoaret” som er et et anerkjent kunstverk. Dette viser at du har stor kunnskap om temaet du skriver om, og at du har reflektert rundt det. Ved å inkludere slike kilder gir du også mer faglig tyngde til innlegget. Du drar også inn begreper som å dekodere kunsten, noe som i og for seg er svært viktig i forbindelse med kunst- og kulturforståelse, og understreker dette med et eksempel fra eget liv, hvilket også bidrar til å gi liv til teksten. Du kunne likevel ha dratt inn flere elementer fra pensum, som for eksempel ved å inkludere et avsnitt om publikums kompetanse. Dette med tanke på at du åpnet teksten med å sette spørsmålstegn ved hvorfor enkelte ikke interesserer seg for kunst. Kan den manglende interessen for kunst skyldes noe annet? Eksempelvis kan det ha bakgrunn i sosiokulturelle forhold, eller manglende engasjement i kulturrelatert undervisning.

    Likt av 1 person

  2. Veldig presist og godt språk i dette innlegget! Det er straks gjenkjennelig, for mange kan jeg tenke meg, å føle på at man ”ikke hører til” eller på et vis mangler riktig dannelse for å få lov til å uttale seg om enkelte typer kunst. Eller preferanser som du sier; å ha et klart bilde av man liker og ikke liker i et litt tåkete kunstlandskap. Jeg blir nysgjerrig på hvilke elementer ved kunsten som gjør at du føler deg usikker, finnes det noe ved visningsstedene og scenene som påvirker deg?
    Du gjør et godt og morsomt poeng med armeringsjernet og kunst som noe personlig. Men du skriver også om dekodere du har fått med deg gjennom barndommen. Jeg hadde likt å se enda mer refleksjon rundt dette med tanke på studiene som viser at høy utdanning hos en selv og sine foreldre har stor betydning for forholdet til kunst.
    Innlegget ditt får meg også til å tenke på teorien om ulike publikumsgrupper som beskrevet av Solhjell og Øien, spesielt med tanke på din referanse til Berbys innlegg. Du spør om hun rett og slett bare er ”feil publikum” for Duchamp, og om hun kunne fått mer ut av det om hun hadde hatt mer kunnskap. Dette er veldig interessant, og jeg lurer på hvor du hadde plassert Berby i gruppene, ikke minst hvor du hadde plassert deg selv – og hvorfor.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s