Er det noen mennesker som er mer velkomne enn andre?

Hvilke type mennesker er det som egentlig besøker visningsstedene for kunst? Publikum er selve kjernen i kunstbransjen uten publikum er det ingen kunstbransje. De tre kretsløpene i kunstbransjen har ulike syn på hva publikum betyr for dem.(Solhjell, Øien, 2012). Man kan ønske ulike publikummere hos sitt visningssted, men hva motiverer selve publikummeren til å komme til et galleri eller på en utstilling?

Ved å ha besøkt mange ulike museum, gallerier og visningssteder har jeg de forskjellige stedene hatt ulik opplevelse som publikum. Mitt aller første fysisk besøk som publikum var gjennom den kulturelle skolesekken som var et godt tilbud for barneskoleelever. Gjennom dette så var klassen min og jeg besøkende som en gruppe. En gruppe med barn som ble holdt sammen i flokk, fikk ikke lov til å røre og hadde et spesifikt opplegg da vi var på fysisk besøk. Her settes vi inn i en av de sju publikumsgruppene som kalles skoleklasser og lærere (Solhjell,Øien,2012).

Jeg har fått flere opplevelser med kunst og visningssteder ved å besøke dette med familie på ferie. Den klassiske turist fella. Mor og far har alltid vært interessert i kunst og stuen i har det alltid vært fylt opp av malerier fra ulike kunstnere. Vi barna har alltid blitt tvunget med på museum/galleri og jeg syns det alltid har vært lite inspirerende og unødvendig bruk av tid da vi har vært på ferier. Ved disse besøkene er jeg publikummer som den typiske ”mannen i gata” som Dantos mener er de som går på kunstutstilling, men nødvendigvis ikke ha interesse for kunst. Eller også kalt ”den vanlige publikummeren” (Solhjell, Øien, 2012). Det jeg merker er at de som jobber dere behandler deg forskjellige i forhold til hvilken alder du er. For noen år siden var jeg med familien på ferie. Jeg gikk rundt med min bror på nå 13 og min søster på 17. De som jobber på dette visningssteder vi besøker blir alltid litt skepsis til yngre som går alene på galleri/visningssted. De som jobber sitter enten på en sort stol inn i rommet et sted eller så fotfølger de, ofte bare for å se hvis vi finner på noe tull eller om vi berører bilder. Med en gang du er den yngre generasjonen blir man passet litt ekstra på. Det kan du som publikum føle at du er i veien for de som jobber der og utilpass.

I dag vil jeg nok definere meg som en helt vanlig publikummer. Jeg kan dra på utstillinger, galleri og visningssteder hvis andre tar initiativ sjelden alene. I å med at kunst er en del av fagene så har jeg som publikummer interessert meg mer og mer for kunst og føler da at jeg blir sett på som en publikummer som kan gå fritt på de ulike visningsstedene uten å bli fotfulgt. Gjennom de årene jeg har levd har jeg gått gjennom forskjellig stadier og opplevelse av å være publikummer.

 

AK

«Solnedgang ved Astrup Fearnley museet»

Foto: Privat

1 tanke på “Er det noen mennesker som er mer velkomne enn andre?

  1. Flott blogginnlegg jennyjmagne,
    For det første vil jeg bare nevne at jeg ble fanget av ditt innlegg ettersom du treffer meg personlig med din private historie og synspunkter. Det treffer meg kanskje mest ettersom du får frem den typisk norske familien, som på ferie ofte tvinger barna inn i den kulturelle verden, når det de egentlig vil er å bade og spise is (snakker av egen erfaring).

    Du nevner de tre kretsløpsteoriene, men du skiller deg ut fra veldig mange andre blogginnlegg, som jeg liker, for nå er jeg ganske lei av å lese om kun hvilket kretsløp de ulike visningsstedene faller inn under. Du bygger heller opp rundt publikumsgruppene, og snakker om dine egne erfaringer. Ditt innlegg er mer personlig, mens du har klart å flette inn pensum på en fin måte.

    Det jeg faktisk savner er navnet på en eller flere av kunstnerne som har fått æren av å henge i deres stue. Det ville gitt meg et større innblikk i hvem dere er som familie, og hva dine foreldre foretrekker av kunst. Innlegget ditt har gjort meg nysgjerrig, og jeg ønsker å lese mer. I tillegg til dette sitter jeg å undrer; Hvilke type mennesker er det som egentlig besøker visningsstedene for kunst? Du og din familie er en type mennesker, men hvem er de andre?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s