KUNST & NÆRINGSLIV

På bloggen kunstgunst.net viser Kjartan Lindland til et forskningsstudie som sier at tilgang til profesjonell kunst gir økt kreativitet og innovasjon på arbeidsplassen. Videre viser han til en undersøkelse gjennomført av TILLT Europe|Creative som har kartlagt og kategorisert verdiskapningen som oppstår som følge av tverrfaglig samarbeid mellom næringslivet og kulturlivet. Verdiskapningen kan deles inn i to hovedområder; visuell kommunikasjon og identitet, blant annet gjennom positivt omdømme, kreativ kommunikasjonsstrategi og tilegning av kulturell kapital. Videre oppstår verdiskapningen med henhold til bedriftskultur og arbeidsmiljø, blant annet gjennom kreative tilnærminger, samt at det påvirker motivasjon og holdninger hos de ansatte. På bakgrunn av dette skriver Lindland at det «er viktig at næringslivet tar innkjøp av kunst og utsmykkinger seriøst.»

På tross av at flere studier viser til fordelene som ligger i tverrfaglige samarbeid med kunst- og kulturbransjen, utnyttes dette betraktelig mindre i Norden enn i det internasjonale næringslivet for øvrig. I en artikkelen «Corporate collecting – sammenfattende vurderinger» fra 2003 skriver Urnes at kunstsamling i næringslivet tradisjonelt sett ikke hatt særlig høy prestisje blant kunstinstitusjonenes agenter. I artikkelen vektlegges bedriftens evne til å formidle en oppriktig interesse for kunsten som avgjørende for at det bedriften skal anses som en legitim kunstaktør. Urnes påpeker riktignok at det tradisjonelt degraderende synet på corporate collecting er i endring. Så hva er årsaken til at store selskaper ikke utnytter mulighetene i kunstbransjen til det fulle? Er det mangelen på å formidle oppriktighet, eller har vi foresatt ikke klart å bryte ned muren mellom det  høyverdige kulturlivet og det kapitalfokuserte næringslivet på tilstrekkelig vis?

Uansett hva svaret måtte være kan man anta at både næringsliv og kunstbransjen kan gagne av et tettere samarbeid. Næringslivet kan utnytte det ved å fremstå som mer interessante, kulturelle og attraktive ovenfor internasjonale aktører, mens kulturlivet kan utnytte den utvidende salgsplattformen som kommer med et kapitalsterkt næringsliv.

 

Kilder

http://www.kunstgunst.net/wordpress/kunstsamling-bedrift/

Urnes, Johan Fredrik (2002): «Corporate Collecting – sammenfattende vurderinger»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s